Lån utan säkerhet - Lånekalkylator

Annuitetslån
Rak amortering
Lån
50 000 kr
Löptid
25 år
Ränta
2.2 %
Översikt
Månadskostnad
217 kr

  • Effektiv ränta 2.22%
  • Räntor/avgifter 15 045 kr
  • Totalkostnad 65 045 kr

Ta del av ditt kreditbetyg - gratis

Lån utan säkerhet - ett flexibelt lån

Ett lån utan säkerhet är en vanlig låneform, ofta relaterad till konsumtion och tillhandahålls av de flesta etablerade svenska banker och långivare. Lånen kallas ofta även för privatlån eller blancolån i folkmun. Som med allt annat finns det fördelar och nackdelar med dessa typer av lån, vi går igenom dem nedan.

Vad är privatlån?

Det är en typ av lån som inte kräver en säkerhet av dig som lånar, till skillnad från ett lån för bostad exempelvis. Dina möjligheter att beviljas lånet beror på din kreditvärdighet, inkomst och privatekonomiska situation. Då det inte finns någon säkerhet för lånet innebär dessa lån en högre risk för långivaren, vilket brukar innebära en högre ränta än vid ett lån med säkerhet.

Precis som med andra typer av lån är det viktigt att inte låna mer än nödvändigt och räkna ordentligt på hur det ska betalas tillbaka och hur det fungerar för din ekonomiska situation för att undvika eventuella betalningssvårigheter.

Vad kan det användas till?

Det kan användas till vad som helst, då du inte har någon säkerhet för lånet är det dina behov som styr. Det är en typ av konsumtionslån som många använder till oförutsedda utgifter, renovering hemma, semester, köp av nytt fordon eller kanske bröllop. Du som låntagare väljer själv vad lånet ska gå till. Det är flexibla lån, men det är viktigt att ha i åtanke att eftersom det saknas säkerhet är det högre risk för långivaren vilket innebär en högre ränta. Räkna noggrant på lånet, kostnader och ränta och se till att det finns en marginal för räntehöjningar utan att det innebär problem för din vardagsekonomi.

Om du har möjlighet brukar du kunna betala av lånet i förtid utan extra kostnader. En bra tumregel när det gäller den här typen av lån är att aldrig ansöka om lån som överstiger 90% av din årsinkomst, för att undvika att bli överskuldsatt.

Fördelar och nackdelar med lån utan säkerhet

Innan du bestämmer dig för att göra en ansökan bör du se över för- och nackdelar med den här typen av lån. En stor fördel med ett lån utan säkerhet är att du själv bestämmer vad lånet går till och du brukar kunna lösa lånet i förtid utan extra kostnad om du vill bli av med skulden i förtid eller om du känner för att betala av det snabbare. Väljer du att betala av lånet snabbare, frigör du pengar i längden och betalar mindre i räntekostnader och totalkostnad för ditt lån.

Hur mycket du kan låna beror på dina ekonomiska förutsättningar och kreditvärdighet. Vanligtvis brukar man kunna ansöka om ett par tusenlappar till flera hundra tusen kronor. Hur mycket du beviljas baseras på din inkomst och privatekonomiska situation. Vill du vara säker på att få ett så bra lån som möjligt är det en bra idé att inte ta första bästa, jämför lån och se vilka villkor du kan få. Titta på totalkostnaden för lånet och inte endast månadskostnad då det lätt kan dra iväg om löptiden är för lång.

Nackdelar:

  • Räntan kan vara hög eftersom det saknas säkerhet för lånet. Det innebär en högre risk för långivaren vilket innebär att du som långivare kan få sämre villkor. Titta inte bara på månadskostnad utan även på totalkostnad på lånet.
  • Det finns oseriösa aktörer som erbjuder snabblån eller högkostnadskrediter eller lån dolda avgifter som kan fungera som en lånefälla.
  • Tillgängligheten kan göra att det är lite för enkelt att ta oövertänkta beslut. Det kan påverka din ekonomi i framtiden om du tar ett lån du inte har råd med och får betalningsanmärkningar.

Fördelar:

  • Du väljer själv vad lånet ska användas till
  • Flexibilitet - kan du betala av lånet i förtid brukar det gå att göra kostnadsfritt, på så sätt kan du spara pengar genom att betala mindre i räntekostnader.
  • Du kan låna till hela beloppet om du till exempel ska köpa ett fordon eller liknande då det inte behövs en säkerhet.

Generella grundkrav för att få låna

Det är banker/långivare som ställer olika krav på dig som låntagare. Dessa kan variera en del mellan olika banker, men överlag ser kraven likadana ut. Hur mycket du kan låna och vilken ränta du får beror på din kreditvärdighet. Har du till exempel betalningsanmärkningar och en sämre kreditvärdighet kommer du att få sämre villkor om du beviljas ett lån.

För att få så bra låneerbjudanden som möjligt brukar du behöva uppfylla dessa krav:

  • Du behöver vara minst 18 år.
  • Folkbokförd och skriven i Sverige i minst ett år.
  • Ha en stabil årsinkomst - oftast behöver den ligga över 100 000 kr.
  • Vid tidsbegränsade anställningar behöver du oftast ha i alla fall ett halvår kvar på din anställningstid när du ansöker.
  • Skuldfri hos Kronofogden sedan 6 månader.

Har du betalningsanmärkningar är det bra att om möjligt vänta ut dessa innan du ansöker för att du ska kunna få bättre räntor och villkor. Se även upp med om du har många förfrågningar hos UC på kort tid då det kan påverka hur banken ser på dig som potentiell kund. Du kan enkelt se vilken information bankerna ser om dig genom att göra en egen upplysning på dig själv, exempelvis via UC:s hemsida och på så sätt få koll på ditt kreditbetyg innan du ansöker.

Ska du ansöka om ett lån? Använd vår lånekalkyl och se vilka kostnader det skulle kunna röra sig om innan du gör en ansökan.