Låna pengar
Det är ett viktigt ekonomiskt beslut att låna pengar och det finns många saker som du bör tänka på innan du ansöker. Oavsett om det handlar om att låna för inköp till hemmet, för konsumtion eller till ett fordon är det viktigt att räkna på totalkostnader och se till att det finns marginal i privatekonomin för månadskostnaden och oförutsedda kostnader.
Låna pengar, vad ska du tänka på?
Till att börja med, fundera över syftet med ditt eventuella lån innan du ansöker om att låna pengar. Det finns flera saker att se över innan en ansökan, vi listar några av dem nedanför.
- Lånesyfte - Varför behöver du låna? Är det för att köpa bostad, starta ett företag, en bil eller något annat som kanske kan öka i värde eller ge avkastning i framtiden? Eller handlar det kanske om lån för konsumtion, eller för en oväntad utgift? Skälen kan vara många och varierande, det viktigaste är att det är väl genomtänkt.
- Kreditvärdighet - Ditt kreditbetyg och personliga ekonomiska situation kommer att påverka vilken ränta och villkor du får. Är du osäker på hur din kreditvärdighet ser ut kan det vara en bra idé att titta på den så du vet vad banker och långivare ser för information om dig vid en ansökan. Det kan du göra enkelt via olika tjänster som exempelvis minuc.se där du kan se din kreditupplysning utan att din kreditvärdighet påverkas negativt, eller så kan du ladda ner den kostnadsfria appen Kreddy där du ser allt direkt i mobilen.
- Jämför - Betala inte för mycket för ditt lån. Jämför räntor, avgifter och totalkostnader mellan banker och långivare. Ett enkelt sätt att göra det är att jämföra lån via jämförelsesajter, då kan du jämföra flera långivare med bara en ansökan och kreditupplysning. På så sätt kan du se att du får bästa möjliga villkor för ditt lån med mindre påverkan på ditt kreditbetyg än om du ansökt och jämfört hos flera långivare på egen hand.
- Säkerhet - är det ett lån med säkerhet eller utan? Lån utan säkerhet har en högre ränta, medan ett lån med säkerhet eller pant innebär en lägre risk för banken/långivaren och därmed ger en lägre ränta.
- Framtid - kommer du kunna betala kostnaden för lånet även om du skulle bli av med jobbet eller om du blev sjukskriven? Har du utrymme för räntehöjningar eller oväntade kostnader framöver?
När du sett över din situation och gjort en egen budget, se över om det är ett nödvändigt lån. Behöver du lånet eller skulle du kunna få fram pengarna på ett annat sätt? Finns det möjlighet att spara mer eller börja spara? Är du osäker kan du räkna på olika alternativ i vår lånekalkylator. Du kan också boka tid hos din bank och prata med en finansiell rådgivare eller handläggare för att bolla dina förutsättningar innan du väljer att ansöka eller ej.
Hur mycket får du låna?
Hur mycket du kommer att beviljas i lån hänger på din kreditvärdighet, belåningsgrad och dina ekonomiska förutsättningar. En bra tumregel brukar sägas vara att se till att inte belåna dig mer än 90% av din årsinkomst (om det inte handlar om ett bolån). Långivare kommer att se hur mycket pengar du har kvar att leva på varje månad efter att dina levnadskostnader är betalda och tar ett beslut om du ska erbjudas ett lån eller ej beroende på hur de bedömer att du klarar av kostnaden.
Räntan kommer att baseras på hur du bedöms, högre risk ger högre ränta, lägre risk ger lägre ränta. Genom att se över din kreditvärdighet innan ansökan kan du få ett hum om vad du kan förvänta dig då du ser samma information där som långivarna ser vid en ansökan. Det här är extra viktigt om du har betalningsanmärkningar i bagaget. Betalningsanmärkningar behöver inte betyda att det är omöjligt att beviljas ett lån, men det kan försvåra förutsättningarna för lån med bra villkor och ränta.